KORIZMA 2017.

KORIZMA 2017.

Predragi studenački vjernici,

započela je korizma. Čista srijeda, odnosno Pepelnica početak je ovog liturgijskog razdoblja koje traje sve do Mise večere Gospodnje (Veliki četvrtak). Period je ovo u kojem vjernik uzlazi u dublju molitvu i ragovor s Bogom i na taj način priprema sebe za najveću radost koju kršćanin može na ovome svijetu iskusiti, a to je svetkovanje vazmenog otajstva, Kristove pobjede nad smrću. Da bi ta radost bila istinska, čovjek mora spoznati sebe i svoje slabosti, skrušenom ispovijedi priznati pred Bogom svoje grijehe i svoju dušu okrijepiti u svetoj Euharistiji Kristovim tijelom.

Uz milost molitve i svetih sakramenata pomirdbe i euharistije, vjernicima su u pokorničkom duhu korizmenog vremena kao osobite dužnosti stavljeni post i nemrs. A vrijedi istaknuti razliku između posta i nemrsa. Post znači da se u tom danu smije imati samo jedan puni obrok (do sita) i dva manja obroka. Vrijedi za katolike koji su napunili 18. godinu, pa sve do 60. godine. Ne moraju postiti trudnice, dojilje, bolesnici i oni koji se bave teškim fizičkim radom (prema potrebi). Nemrs nam govori da ne smijemo toga dana jesti meso, i vrijedi za katolike koji su napunili 14. godinu života. Crkva je odredila dva dana strogog posta i nemrs, a to su Čista srijeda i Veliki petak. Svaki ostali petak je nemrsan dan i treba se suzdržavati konzumiranja mesa (osim ako je svetkovina), ali se mogu imati redoviti obroci u danu.

Ali, nisu post i nemrs puko tjelesno odricanje, sadržavaju u sebi i dublju, duhovnu dimenziju, stoga pročitajmo što nam poručuje sveti Leon Veliki: Prihvatimo, dakle, ovaj svečani post marljivom pobožnošću i budnom vjerom. Slavimo ga ne praznim uzdržavanjem od jela, što ga često savjetuje slabo zdravlje tijela ili bolest gramzljivosti, nego širokogrudnom plemenitošću. Bit našeg posta nije u samom uzdržavanju od hrane i ne koristi uskraćivati hranu tijelu, ako srce ne ostavi nepravde i ako se jezik ne uzdrži od pogrde. Bit ćemo ne bez razloga izloženi kritikama nevjernika i naši će propusti naoružati jezike bezbožnika protiv vjere, ako postimo, a naš se način života ne slaže s čistoćom savršenog posta.

Za kraj ove objave, donosim korizmenu poslanicu blaženog Alojzija Stepinca iz 1946. godine. U ovoj poslanici blaženi Stepinac analizira čovjeka i čovjekov životni cilj, te daje smjernice kako doći do njega. Zatim uzima u razmatranje vjeru, vrijednost vjere u čovjekovom životu i na kraju koje su čovjekove dužnosti spram vjere. Trebamo uzeti u obzir i činjenicu da je 1946. godina godina početka preteške Kalvarije hrvatskog naroda u ateističkoj tamnici komunizma koju su na vlastitoj koži osjetili toliki Hrvati i vjernici, a među njima i blaženi Alojzije Stepinac. Molimo stoga, osobito, u ovoj korizmi da Svemogući Bog podari taj izniman dar milosti da se hrvatski mučenik Stepinac što prije ubroji među svece i svetice rimokatoličke Crkve na radost i veselje svih vjernika diljem Zemlje.

Lenten Wrapped Cool Cross Silhouette