Nikad neizvjesnije i napetije natjecanje u praćkijadi i Dječijoj olimpijadi

Nikad neizvjesnije i napetije natjecanje u praćkijadi i Dječijoj olimpijadi

Poslije Ilinskog “derneka” i cjelovečernjih glazbenih i športskih događanja, u nedjelju, 21. srpnja se u dvorištu osnovne škole održala Praćkijada i Dječija olimpijada. Oba natjecanja su već duže od desetljeća zaštitni znakovi Studenačkog lita i nadaleko prepoznatljivi događaji koja pohode mnoga djeca i odrasli iz Studenaca i Krajine.

Ove godine, Praćkijada je bila organizirana u 4 kategorije: 1. kategorija-djeca, 2. mladi do 18 godina, 3. kategorija za žene te 4. kategorija za muškarce.

Pobjednik kategorije “djeca” je Matej Bilić-Prcić, kategorije do 18. godina Jakov Babić, a u napetom ženskom finalu, tek nakon pripetavanja, pobjedu je odnijela Marijana Cikojević koja je bila malo preciznija od vrlo dobre Božene Šakić.

7672F6CA-8884-4C7E-88FE-214215C5728B

Drugoplasirana Božena je dala kratku izjavu: “Iako nisam uspjela pobijediti zadovoljna sam rezultatom. Ovo mi je prvo natjecanje i pripetavanje za prvo mjesto je moj prvi veliki uspjeh. S obzirom da dolazim iz okolice Trilja, di nema puno stina, a ni praćki, i da me moj muž Ante (Jožin, op.a.) tek nedavno poučio ovoj plemenitoj vještini, nemam pravo biti razočarana!”-veselo nam govori Božena.

I pobjednica je dala svoje viđenje teške borbe za naslov: “Iskreno, nisam očekivala pobjedu. Prvi put se natječem i odmah pobjeda. Čestitam Boženi koja je bila na visokom nivou. Sreća je presudila”.

A na upit u čemu je tajna preciznosti i mirnoće pri gađanju kratko je rekla: “Nemam problema s time! Iako sam se profilirala za gađanje mete u pokretu, jer često i rado praćkom naganjam muža po Nedilu, vrlo brzo sam se prilagodila fiksnoj meti.” –skromno dodaje Marijana.

A0274C43-E67F-4FC7-ADA0-C96FC96AE51F

Muško natjecanje je ponudilo uzbudljive i napete okršaje prokušanih strijelaca i minulih osvajača. Nedostajao je jedino Miro Šakić, osvajač najvećeg broja naslova i neprikosnoveni kralj Praćkijade. Razlog izostanaka je kako doznajemo, bila želja pružiti slast pobjede vječnom pratitelju Mati Prki koji je dosada uvijek bio blizu pobjedi, ali nikada na najvišem tronu u takvoj konkurenciji.

I sve je upućivalo na takav rasplet događaja. Međutim, u sportu poput praćkanja je sve otvoreno do zadnjeg kamena. Krenulo je dobro po Prku koji je u prvom krugu podsjetio na svoje najbolje predstave. No teret favorita i pritisak iz obiteljskog tabora čine svoje pa Mate, umjesto da privede gađanje kraju,  počinje previše raspravljati sa sucima a premalo pogađati metu. Prijavljuje probleme s refulima vjetra (iako je bio tih i sunčan dan), problematizira oko kuta upada sunčevih zraka na teren (kao da i drugima nije isti kut) i gubi korak s vodećima. Takve poklone koriste iskusni strijelci Mario Udiljak (3.mjesto) i Tone Babić (2. mjesto) a pobjedu odnosi drugi favorit Petar Jurčević (Perica) koji je imao najviše pogodaka.

1F3739E4-C583-4F6A-B310-E7A715065982

Perica je prokomentirao turnir:

” Prije svega se želim zahvaliti sjajnoj publici i svojim navijačima na podršci. Bilo mi je jako teško, pogotovo na početku kada je Mate imao nekoliko vezanih pogodaka. Srećom, iskoristio sam njegov pad koncentracije i uz malo sreće došao do još jedne titule i vrha praćkaškog Olimpa. Ova pobjeda mi puno znači, ne samo radi toga što je ovo praćkaški Wimbledon i što ovo uživo prate svi koji nešto znače u ovom plemenitom sportu, već i zbog toga što je moj nastup bio upitan do samog početka natjecanja. Od prošle godine me muči ozljeda nokta malog prsta desne ruke, a da stvar bude gora, prije koji dan, na palcu iste ruke sam istegnuo lateralnu zanokticu… Srećom, timski lječnici su me nekako zakrpali i ospososobili za natjecanje.”

Na upit je li presudila “hladnija glava” otvoreno veli:

“To je sigurno bio važan čimbenik. Imao sam ulogu pritajenog favorita za razliku od mog susjeda i prijatelja Mate Prke koji je, očito, podlegao pritisku makar su kladionice davale veću šansu da vidite vanzemaljca nego da Mate izgubi… Ja sam se koncentrirao na svoju praćku i poslušao savjet trenerice i supruge Nele koja mi je uoči početka na šanku uzela dvije velike točene što me pošteno rashladilo. Radi toga ovu pobjedu posvećujem njoj i mnogobrojnim navijačima iz Dvorina i okolice”-završava Jurčević.

Do izjave Mate Prke nismo uspjeli doći do zaključenja ovog članka, tek je novinarima pred ulazom u svlačionicu promrsio nekoliko riječi vidno razočaran drvenom medaljom. Na sreću po njega (ili možda ne), utješna je činjenica kako je trofej ipak završio u Dvorinama, a do dogodine nam ostaje za vidjeti hoće li se dobrosusjedski odnosi nastaviti ili ćemo svjedočiti velikom rivalstvu…

(Naravno, svi citati i intervjui su lažni i služe kako bi zabavili čitateljstvo i prenijeli djelić dobre zabave prisutne na Praćkijadi. Isto tako, pobjednici i pratitelji su točno navedeni, kao i zvučan podatak da Mate Prka nije dobio medalju).

Dječija olimpijada je bila vrhunac večeri. Djeca dobro utrenirana, spremna i fokusirana dostići   odličja. Natjecalo se u 3 discipline: skok u dalj, skokovi u vreći i potezanje konopa.

Najbolji u skoku u dalj:

  1. Hana Krajinović
  2. Petar Jurčević
  3. Siniša Madunić

EC7C10D5-E122-4E70-98ED-7C1D58110F42 544FF001-0AD1-40AB-BC33-13F52D29F01A 3A24404F-2A5B-40D4-A7DD-D4980FAC7076

Pobjednici skokova u vreći:

  1. Hana Krajinović
  2. Ivan Kovač
  3. Dina Bilić

Pobjednička ekipa u potezanju konopa:

Anica Trogrlić, Mara i Iva Udiljak, Željana Radeljić i Tea Bilić-Pavlinović.

DFF303C2-9B7B-45EB-876D-F72921864889

Čestitamo pobjednicima, a onima koji su bili blizu medalje želimo da se što bolje pripreme za iduću godinu!