U IMOTSKOM IZVEDEN ORATORIJ “MOLITVA SUPROTIVA TURKOM”

U IMOTSKOM IZVEDEN ORATORIJ “MOLITVA SUPROTIVA TURKOM”

“Niki su prognani iz bašćine svoje,

A niki pogani u sužanstvo stoje.

Taj plače dičicu, taj muža, taj žene,

Plače brat sestricu, a sestra bratca nje.

(…)

Ti nas, Gospe, brani pridav sinku tvomu,

U vas smo ufani, a ne u inomu;

A paka odbivši od nas nevirnike,

Gori nas primivši, spasite u vike. Amen.”

 

 

U proslavi 300. obljetnice oslobođenja Imotske krajine od Turaka u crkvi sv. Franje u Imotskom u nedjelju 28. svibnja s početkom u 20:30 izveden je oratorij „Molitva suprotiva Turkom“. Oratorij za soliste, zbor, orkestar i čembalo na stihove Marka Marulića skladao je mo. don Šime Marović, kapelnik splitske katedrale i profesor crkvene glazbe na KBF-u u Splitu. Oratorij su izveli zbor i orkestar opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Dirigirao je Hari Zlodre, a solisti su bili Dubravka Šeparović Mušović (mezzosopran) i Ljubomir Puškarić (bariton).
Prije izvedbe prisutnima se obratio imotski gvardijan fra Kristian Stipanović. Pozdravio je sve goste, osobito izvođače, te je zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se oratorij izvede u Imotskom. Posebno je zahvalio glavnom pokrovitelju i sponzoru izvedbe Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja na čelu s provincijalom fra Joškom Kodžomanom.
U izvedbi oratorija izvođači su dramatični tekst Marka Marulića sviranjem i pjevanjem približili slušateljima koji su u velikom broju došli pratiti oratorij te su na kraju umjetnike nagradili dugotrajnim i gromkim pljeskom.

Važno je, također, spomenuti da je i naša župa i naš župni zbor uključen aktivno u proslavi ove važne obljetnice. Kao i već duži niz godina, tako će i ove godine naša župa imati svoj hodočasnički dan za vrijeme devetnice Gospi od Anđela i toga dana na misi u Imotskom pjeva studenački zbor. Zajedno s lovrećkim i prološkim zborom, naš će zbor sudjelovati i na jednoj misi trodnevnici uoči Gospe od Anđela, i naravno sudjelovat će na središnjoj proslavi Gospe od Anđela, 2. kolovoza, ispod Topane, a tu će misu predvoditi hrvatski kardinal i zagrebački nadbiskup Josip Bozanić. Neki novinski naslovi upućuju i na to da će predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović također posjetiti Imotski toga dana, Kako biste bili točno i pravovremeno obaviješteni o događanjima u Imotskom vezanima uz 300. obljetnicu oslobađanja od Turaka pratite naše internetske stranice.

IM_Oratorij_06 IM_Oratorij_09 IM_Oratorij_11 IM_Oratorij_12 IM_Oratorij_14 IM_Oratorij_23