UMRO DON JAKOV CIKOJEVIĆ

UMRO DON JAKOV CIKOJEVIĆ

Don Jakov Cikojević preminuo je 1. rujna 2017. u Zagrebu. Njegovo umorno tijelo nije izdržalo tešku borbu s bolešću. No, iako je tijelo istrajalo, njegova dobra duša ostat će zauvijek sa svima onima koji su ga poznavali. Neustrašivi borac Majke Crkve i Majke Domovine, vatreni govornik i velikodušan čovjek, riječi su koje najbolje opisuju don Jakova.

hqdefaultDon Jakov često bi nam govorio da je Božje čudo što je postao svećenik. Rođen i odrastao u neimaštini, u nimalo idiličnoj obiteljskoj situaciji, začuo je i prihvatio glas s Nebesa koji ga je pozvao da bude pastir Božjeg stada. Uz pomoć, kako je don Jakov govorio, dobrih ljudi koji su mu pomagali tijekom njegovog školovanja, uspio je s odličnim ocjenama završiti studij teologije, i zaređen je 1975. godine. Svatko tko je imao priliku slušati njegove nadahnjujuće i motivirajuće propovijedi osvjedočio se u njegovo znanje, osobito o crkvenoj povijesti. Druga stavka koja se osjetila u svakoj njegovoj propovijedi i koja je bila nezaobilazna tema u svakom razgovoru s don Jakovom bila je ljubav prema Hrvatskoj. Bio je neprestani trn u oku jugokomunističkim vlastodršcima, ali to ga nije ometalo u obavljanju svete svećeničke dužnosti. Ni onda kada su ga zatvorili, nije odustao od svog rada. Štoviše, snagom Duha Svetoga još je gorljivije propovijedao Božju riječ i najavljivao slobodu Hrvatske. Stoga ne čudi da mu je svećenički uzor bio blaženi Alojzije Stepinac.

Sve ove odlike prepoznali su njegovi župljani, ma u kojoj župi bio. Jednostavno je zračio dobrotom, hrabrošću i snagom, i vjernici su osjećali sigurnost u njegovoj prisutnosti. Svoje svećeničko geslo ispunio je do kraja: „Svećenik iz naroda, za narod!“ I uz sve ovo, bio je izuzetno poduzetan čovjek, gradeći i obnavljajući vjerske objekte gdje je god stigao, a sve kako bi Božjem narodu pružio što bolje uvjete za iskazivanje zahvale i slavljenje Trojedinoga Boga.

Sprovod dragog nam don Jakova bit će u utorak, 5. rujna 2017. godine u crkvi svetoga Ilije u Studencima u 16h.

Don Jakove, tebi zahvaljujemo na tvojoj službi i vremenu provedenog s nama, a sebi stavljamo kao zadatak da nastavimo živjeti prema onome što si propovijedao.

Laka ti bila hrvatska i studenačka zemlja koju si neizmjerno volio!

Počivao u miru Božjem.