ŽUPNI ZBOR U ŠIROKOM BRIJEGU

ŽUPNI ZBOR U ŠIROKOM BRIJEGU

Već po običaju, povodom blagdana svete Cecilije (zaštitnica glazbenika), studenački župnik u znak zahvalnosti počasti svoje zboraše nekakvim izletom i objedom. Tako je ove godine odlučeno da se ide u posjet braći franjevcima u Širokom Brijegu u dičnoj Hercegovini. U velebnoj crkvi ispred kipa Blažene Djevice Marije dočekao nas je fra Vendelin Karačić i prije samog obilaska i tumačenja zapjevali smo marjansku pjesmu Kada sine sa visine. Potom nam je fra Vendelin ispričao bremenitu povijest Crkve i franjevaca na prostoru Širokog Brijega i Hercegovine. No, unatoč teškoćama s kojima su se puk i fratri suočavali, kaže nam fra Vendelin, nikada se vjera u Boga nije dovodila u pitanje. Vazda je narod ostao vjeran Gospodinu sve do dana današnjega. Najveći naglasak stavio je na stradanja koja su se događala za vrijeme Drugog svjetskog rata, odnosno osobito nakon rata kada su tzv. narodni osloboditelji počinili takva zvjerstva da ih se ne bi posramili ni današnji raznorazni teroristi ISIL-ovci. Preko noći u Širokom Brijegu nestalo je one intelektualne i duhovne snage koja je tu bila prisutna. Pobijeni su ili protjerani gotovi svi fratri i profesori u nadaleko poznatoj klasičnoj gimnaziji, jer su Titovi partizani znali da je to najučinkovitiji način da se razračunaju s tim bastionom hrvatstva kako bi lakše nametnuli svoj bezbožni komunizam. No, nisu uspjeli, jer njihova isprazna ideologija je pala, a Krist još uvijek živi.

Zatim nas je fra Vendelin odveo u samostansku riznicu u kojoj se nalaze iznimno vrijedni eksponati, od inkanabula do raznih rukopisa, od slika do misnog ruha i liturgijskih predmeta. Potom nas je naš domaćin odveo u franjevačku galeriju koje je zaista impresivna. U njoj se nalaze slike i skulpture najpoznatijih hrvatskih, ali i svjetskih umjetnika. Da nabrojimo samo neke od tih umjetnika: Vlaho Bukovac, Emanuel Vidović, Ljubo Babić, Ivan Lacković Croata, Edo Murtić, Menci Klement Crnčić, Eugene Delacroix. Valja svakako na ovom mjestu istaknuti našu naivnu kiparicu Sofiju Naletilić Penavušu, dobitnicu nagrade Grand Prix na svjetskom trijenalu naivne umjetnosti Insita 94 u Bratislavi 1994. godine.

Na samom kraju obilaska, fra Vendelin nas je odveo do skloništa pokraj crkve u kojoj su pronađeni ostaci tijela zvjesrki ubijenih fratara. Njihovi ostaci premješteni su 1971. u crkvu i otada je njihov grob tu. Fra Vendelin nam je objasnio kako se hercegovačka franjevačka provincija preko vicepostulature Postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« trudi da jednoga dana budu proglašeni blaženima i svetima. Molimo se Bogu i vjerujmo u Njegovu providnost da će to jednog dana uskoro tako i biti.

Na rastanku uputili smo veliku zahvalu našem domaćinu, fra Vendelinu, na gostoprimstvu i informativnom obilasku crkve i samostana te smo se uputili u Posušje na večeru u restoranu Antik. Tu smo u ugodnoj i prijateljskoj atmosferi objedovali i divanili i nakon obaveznog deserta iniciranog od fra Zorana pomolili smo se dragom Bogu što nam je poklonio taj dan druženja, pa smo se svi zajedno uputili kući.

DSC_4040 DSC_4042 DSC_4048 DSC_4049 DSC_4052 DSC_4053 DSC_4054 DSC_4056 DSC_4085 DSC_4089 DSC_4120 DSC_4122 DSC_4125 DSC_4129 DSC_4132 DSC_4135 DSC_4140 DSC_4144