COVID-19: Budimo savjesni i prevenirajmo širenje bolesti

COVID-19: Budimo savjesni i prevenirajmo širenje bolesti

U svim medijima se već danima mogu gledati, čitati i slušati različite vijesti vezane uz pandemiju koronavirusa i bolesti koju navedeni virus uzrokuje, COVID-19. Bolest se očituje povišenom tjelesnom temperaturom i kašljem, a u težim slučajevima se razvije upala pluća i specifično disanje „kratkog daha“. Svojim simptomima, pogotovo u ranoj fazi kliničke bolesti podsjeća na težu prehladu ili gripu ako je povišena tjelesna temperatura. Kod velikog broja zdravih ljudi (80% populacije) prolazi kao blaga viroza, ponekad i bez očitih simptoma koji upućuju na bolest. Manje je smrtonosna od SARS-a, ali je sposobnost širenja bolesti među populacijom puno veća, pa se stoga provode vrlo ozbiljne mjere na svjetskoj, nacionalnoj i lokalnoj razini koje imaju zadaću ograničiti širenje bolesti te time spriječiti i umanjiti moguće komplikacije bolesti (oko 20% populacije). Kao i kod gripe, također virusne bolesti, na posebnom oprezu trebaju biti osobe s kroničnim oboljenjima, onkološki bolesnici, osobe sa smanjenim imunološkim odgovorom i osobe starije životne dobi. S obzirom da se uzročnik prenosi sa osobe na osobu putem aerosola (izdahnutim česticama u zraku) te dijelovima tijela i predmetima na koje dospije virus iz aerosola velik se naglasak stavlja na povećanu razinu osobne higijene, osobito na pranje (topla voda i sapun su najučinkovitiji) i dezinfekciju (najbolji i najdostupniji je 70% alkohol) ruku što je nabolji način suzbijanja širenja bolesti. Uz osobne higijenske mjere, mudro je izbjegavati masovna okupljanja, a ukoliko netko ima simptome koji mogu upućivati na bolest neka najprije telefonski (ili drugim udaljenim načinom komunikacije) kontaktira svog liječnika i/ili epidemiološku službu i pažljivo prati njihove upute o postupanju.

Konačno, širenje bolesti se smanjuje savjesnim i racionalnim ponašanjem svakog građanina. Prije svega nužno se voditi zdravim razumom te kritično analizirati informacije iz medija. OPREZ DA, PANIKA NE!

Na dolje navedenim poveznicama možete dobiti sve podatke o bolesti, uzročniku, trenutnoj epidemiološkoj situaciji, načinima prevencije i ostalim vezanim pitanjima. Preporučamo svim čitateljima da ih pregledaju:

 

https://vlada.gov.hr/koronavirus

https://www.hzjz.hr/priopćenja-mediji/koronavirus-najnoviji-podatci/#preporuke

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases