Dobre vijesti iz Općine

Dobre vijesti iz Općine

Na prvoj radnoj sjednici novog Općinskog vijeća Općine Lovreć donesene su važne odluke koje će biti na korist čitavoj Općini, a osobito se mogu radovati roditelji novorođene djece i oni koji očekuju prinove te studenti koji  uspješno svladavaju svoje fakultetske obaveze.

U skladu s predizbornim programom i obećanjem da će demografska politika biti okosnica rada, načelnik Petar Petričević je uputio prijedloge odluka na izglasavanje Općinskom vijeću, a koji će biti od pomoći mladim obiteljima i studentima s područja Općine i kojima je cilj zadržati mlade osobe te ih potaknuti da osnuju obitelji i ostanu živjeti u svom zavičaju.

Tako su odlukom Vijeća povišene naknade za novorođenu djecu pa će

  • za prvo dijete umjesto dosadašnjih 3.000kn iznos nakade biti 10.000kn,
  • za drugo dijete umjesto 6.000kn će biti također 10.000kn,
  • dok će za treće i svako iduće dijete biti osiguran iznos od čak 70.000kn (raspoređen u anuitetima od 10.000kn kroz 7 godina) umjesto ranije predviđenih 50.000kn kroz 5 godina. 

Dobre vijesti i za sve vrijedne studente kojima

  • stipendije rastu sa 600 na čak 1.000 kn po studentu mjesečno za vrijeme trajanja akademske godine (10 mjeseci).
    Za usporedbu, državna stipendija iznosi 1.200 kn na mjesec po studentu.

Također,

  • jednokratna nagrada za uspješan završetak studija je s 1.000kn povišena na 2.000kn po studentu. 

Vijeće je donijelo i niz drugih ne manje važnih odluka za daljni rad i razvoj Općine, počevši od nužnog rebalansa proračuna, izmjena Statuta i Poslovnika Općine Lovreć, Strategije upravljanja imovinom Općine itd.

Na poslijetku, donesena je Odluka o davanju suglasnosti za izgradnju novog Vatrogasnog doma u Općini Lovreć. Tom odlukom stvoreni su preduvjeti za aplikaciju na natječaj za mjeru 7.4.1. na koju je prijavljen projekt izgradnje nove zgrade Vatrogasnog doma u Općini Lovreć u iznosu od 9.312.500,00 kuna.
Prijava na navedeni natječaj predana je 29. srpnja 2021. godine.

BCAC5222-F94C-45EA-95F7-DDC35B46AFB6

Dobra je to vijest jer se naša Općina konačno uključila u korištenje EU fondova što, izuzev državnog projekta “Zaželi” financiranog EU novcem, dosada i nije bio slučaj.
Vjerujemo i nadamo se da će općinsko vodstvo i dalje nastaviti s marljivim radom na našu dobrobit.

Sve odluke i dokumenti su javno dostupni u općinskim službenim glasnicima na web stranicama Općine.