Izvori

ALBEGOVAC
Služio je Turcima, Mlečanima, Francuzima i Austriji. Stotinu pralja je robu pralo dok je on tiho žuborio. Bistar mu je ostao tok, a voda je ispravna za piće (Analiza Zavoda za javno zdravstvo).
Nalazi se ispod Ali-begove kule uz cestu za zaselak Dvorine.

KAŠIN BUNAR
“Kašin bunar” je izvor zatvorenog tipa. Voda je izvorska, ispravna za piće (Analiza Zavoda za javno zdravstvo). Smješten je uz rub studenačkog polja u neposrednoj blizini zaseoka Kašin Okrajak.

ŠAKIĆA BUNAR
Šakića bunar je izvor zatvorenog tipa. Na bunaru su dva otvora za crpljenje (kalanje) vode. Služi za napajanje stoke stanovnicima zaseoka Šakići.

ŠEVAR
Izvor Ševar je napravljen za vrijeme austrijske uprave. Poslije “Zvizde” je najpoznatiji izvor na Studencima. Bio je zapušten i zagađen . U novije vrijeme je obnovljen ali voda još ne udovoljava zdravstvenoj ispravnosti za piće (Analiza Zavoda za javno zdravstvo). Izvor “Ševar ” se spominje i u knjizi Ivana Aralice “Graditelj svratišta”, na stranici 88: “…, a za Matana nemaju druge riječi osim: lud i razbojnik, ali studenački serdar nije ni jedno ni drugo. On samo želi da se još jednom na povratku u Studence napije vode na Ševaru i da nikad ne doživi da mu nečija majka prigovori kako joj je sin stradao…”
Izvor je smješten u zaseoku Dvorine.

ŠIP
Šip je izvor oblika otvorenog bunara. Danas se voda za piće ne koristi. Smješten je na rubu Studenačkog polja, nedaleko od zaseoka Jurčevići. U bunar se slijevaju i oborinske vode sa obližnjeg brežuljka. Bunar “Šip”se spominje u narodnoj pjesmi koja pjeva o Čorbaliji Pavlu i Čaušević Ibri.

Knjigu piše Čorbalija Pavle
Ter je šalje u Dvorine ravne,
A na ruke Čaušević Ibri:
Oj, gjidio Čaušević Ibro!
Ti se hvališ po ravnim Studencim,
Da ti ljubiš u kitu djevojke,
I nevjeste skoro dovedene,
Još da nema takvoga junaka,
Ni na konju, ni na sablji britkoj.
Ako te je porodila majka,
Izadji mi na megdan junački,
Od tri mjesta, gdje je tebi drago:
Prvi megdan kod Šipa bunara,
Drugi megdan na sred polja ravna,
Treći megdan kod vode Ševara, …

ZVIZDA
“Zvizda ” je najpoznatiji studenački izvor. Smješten je na rubu studenačkog polja , uz cestu prema zaseku Glavica. Napajao je Ilire, Rimljane, Hrvate i sve slučajne prolaznike i namjernike. Život je davao svojim studenčanima, lovrećanima, svibljanima, aržančanima…Iz njega je naliveno tisuće mijova, vučija, bocuna, demejana, bronzina, kotluša, bačava, ćupova i bukara. “Zvizda” simbolizira izvor vode iz središta zemlje. Voda sa Zvizde udovoljava uvjetima propisanim Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće(Analiza Zavoda za javno zdravstvo). Još uvijek “Zvizda” je mjesto okupljanja brojnih izletnika, a pogotovo u ljetnom periodu.