Posjet franjevačkih bogoslova našoj župi

Posjet franjevačkih bogoslova našoj župi

U nedjelju 12. lipnja 2022. na svetkovinu Presvetog Trojstva bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja zajedno s magistrom fra Ivanom Režićem i fra Šimunom Markulinom, definitorom Provincije i asistentom na Katedri Moralnoga bogoslovlja Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, posjetili su Župu svetog Ilije proroka Studenci na poziv župnika fra Tomislava Brekala. Prvo misno slavlje u 9 sati predvodio je župnik fra Tomislav, a drugo u 10.30 fra Ivan Režić u suslavlju sa župnikom i fra Šimunom Markulinom. Misno su slavlje animirali ministranti, čitači, članovi Mješovitog župnog zbora i Zbor franjevačkih bogoslova. 12CA2963-1CBB-46EB-9C86-BBE6F9423DD3
Tijekom misnog slavlja “ujedinjeni” zbor pjevao je liturgijske skladbe koje je uglazbio Mario Cikojević voditelj studenačkog zbora. Prije blagoslova i otpusta okupljenima se obratio fra Tomislav zahvalivši se najprije Gospodinu koji je providio današnje gostovanje dragih nam bogoslova i svećenika fra Ivana i fra Šimuna, a nakon toga i svim župljanima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji susreta te pozvao sve župljane na nastavak molitve za duhovna zvanja.
8883909C-6B74-45DE-AA28-7EA34C9ACB07
Voditelj župnog zbora Mario Cikojević, u ime cijele župne zajednice i studenačkih pjevača, uz riječ zahvale darovao je magistru fra Ivanu reljefni prikaz blaženog Alojzija Stepinca.
Fra Ivan je zahvalio na daru te izrazio radost što je ponovno došao na Studence u društvu bogoslova među kojima su i dva Studenčanina fra Marko Udovičić i fra Mate Šakić te naglasio: “…Radost mi je biti u vašoj sredini koja je je uvijek bila vrijedna i aktivna. Molitve vam nikad nije nedostajalo – zbog toga i je ovoliki broj duhovnih zvanja iz vaše župe… Kao što je vaš župnik kazao – ovdje ne treba poticaj za aktivnosti – Bogu hvala na tome!
A9C62254-7C33-44F5-922C-ED79D95E47ACFra Vjeko Vrčić je uvijek isticao kako ste u odanosti crkvi posebni. Ostanite i dalje takvi! Molite i dalje za nova duhovna zvanja. Neka vas Gospodin u svemu blagoslovi”.
Fra Stjepan Raić, bogoslov druge godine filozofsko teološkog studija svjedočio je o svom duhovom pozivu.
707FF390-3D3D-432E-A1E7-9A22066BA0CE
Nakon svečanog blagoslova zbor i župljani su otpjevali pjesmu Glasnik Velikoga Kralja koja je izašla iz pera fra Nediljka Jukića i  negdašnjeg vokalno instrumentalnog sastava franjevačkih bogoslova Milovan.
Bogoslovi su pri izlazu iz crkve podijelili prigodne molitve za nova svećenička i redovnička zvanja, a na Franjevačkom trgu su nastavili druženje sa zborašima, roditeljima i obiteljima “naših” bogoslova i ostalim župljanima. Fotografirali su se na Franjevačkom trgu pred brončanim spomenikom fra Anđela Udiljka (1787. -1879.), franjevca i svećenika Provincije Presvetog Otkupitelja.

C927829B-2D8D-438C-A6D2-B9D2BFBBC832
Fra Marko i fra Mate upoznali su ostale bogoslove kako se fra Anđeo zalagao za opismenjavanje puka pa je tako uz Studenačku, koja je najstarija, otvarao škole i u drugim mjestima u kojima je službovao. Posebno se istakao u humanitarnom radu pomažući siromašnom puku, koji ga zbog toga prozvaše Caritas, a ondašnje ga vlasti nagradiše zlatnim križem koji se još čuva u Imotskom samostanu. Fra Anđelovo djelovanje cijeli život bijaše prožeto poniznošću i ljubavlju. Studenčani mu se i danas molitvom utječu za zagovor kod Gospodina, a brončani spomen na Franjevačkom trgu postaviše da im bude uzorom dovijeka.

B888932C-9095-4097-AF10-3E79FC53A457
Bratsko druženje i okrjepa nastavljena je u župnoj kući Podgredom, ispod drevnog oraha i pred Kapelom svetog Roka – oazom molitve i mira.
Na kraju susreta magistar je zahvalio župniku fra Tomislavu na srdačnom i bratskom susretu te gostoprimstvu.

Više fotografija možete pogledati klikom na  FB stranicu naše župe.