Prvi zaključci i odluke Župnog pastoralnog i eknonomskog vijeća

Prvi zaključci i odluke Župnog pastoralnog i eknonomskog vijeća

U subotu 18. lipnja 2022. u župnoj kući Podgredom održana je druga sjednica Župnog pastoralnog i Župnog ekonomskog vijeća na kojoj su donesene slijedeće odluke:


– Imenovanja:

  1. voditeljica ministranata i čitača – za voditeljicu ministranata-ministrantica i čitača izabrana je Marija Babić, a njeni su pomoćnici Ljudevit Cikojević, vjeroučitelj i Kata Šakić, studentica teologije. Dječaci i djevojčice, koji to žele, mogu se prijaviti za službu ministranata i ministrantica. Susret će se organizirati u dogovoru s kandidatima i voditeljima. Nakon određenih priprema organizirat će se kratki obred primanja za ovu službu. Također i svi oni koji do sada nisu bili u službi čitača mogu se uključiti.
    – Osnivanje povjerenstava –
  2. Povjerenstvo za liturgiju vodit će Mario Cikojević;
  3. Povjerenstvo za duhovne obnove vodit će Ljuba Vuković.
  4. Povjerenstvo za vjerski tisak i župni list vodit će Zvonko Babić;
  5. Povjerenstvo za obnovu crkvenog – liturgijskog prostora vodit će Stipan Udovičić;
  6. Povjerenstvo za karitativni rad vodit će Ante Šakić. Povjerenici će izabrati i još neke članove iz Vijeća ili bilo kojeg drugog župljanina/župljanku koji se žele angažirati u pojedinim povjerenstvima.

– Proslava svetkovine sv. Ilije –

trodnevnicu će predslaviti: fra Zoran Kutleša, nedjelja u 10.30;

fra Jakov Udovičić, ponedjeljak u 19 sati;

don Joko Blažević, utorak u 19 sati.

Prije svetih misa u 18.30 molit ćemo krunicu, a biti će i prigoda za sv. ispovijed.

Središnje misno slavlje na sv. Iliju predvodit će fra Kristian Stipanović, imotski gvardijan. Predloženo je da kip u procesiji nose četiri ovogodišnja maturanta. Za sve ostalo očekuje se dogovor i suradnja svih župljana.

– Misna slavlja nedjeljama –

od 1. rujna ove godine nedjeljama će se slaviti samo jedna sveta misa kroz čitavu godinu.

Također je odlučeno da se nedjeljama i zapovjednim svetkovinama neće održavati sprovodni obredi.

– Sprovodi i sprovodne mise –

odlučeno je da se, kao što je prema Običajniku bilo prije epidemioloških mjera, sprovodna misa slavi prije ukopa pokojnika te da se pokojnik unosi u crkvi. Pratit će se dostojnost ponašanja vjernika izvan crkve tijekom slavlja sv. mise zadušnice u crkvi pa ukoliko ono bude neprimjereno odustat će se od ove privremene Odluke.

Vezano za primanje misa i darova za župu osnovno je pravilo poštivanje volje darovatelja:

Oni koji se odluče zapisati misu za pokojnika moraju jasno i glasno reći da žele misu, a oni koji žele mogu umjesto vijenaca ili aranžmana dati novčani dar za potrebe župe. Sve iznose određuje darovatelj. U što će se uložiti novac koji je prikupljen za potrebe župe određuje Župno ekonomsko vijeće u dogovoru s župnikom. Također se može darovati novčani prilog obitelji pokojnika, ali to treba učiniti izravno obitelji ili rodbini. Prilozi za mise i darovi bilježit će se na posebno tiskanom obrascu. Prvu nedjelju nakon sprovoda župnik će pročitati koliki je iznos darova za mise i za župu.

– Obnova crkvenih objekata –

Nastojat ćemo izvesti neke manje radove, a za to ćemo prethodno napraviti projekte i troškovnike – to je preduvjet temeljitih i kvalitetnih radova. Možda će se naći župljani koji žele i mogu pomoći bilo u stručnoj pomoći ili financiranju. U crkvi bi trebalo riješiti pojavu vlage, izraditi vjetrobrane na ulazu, izraditi oltariće za kip sv. Ilije i Gospin kip, izraditi vrata na sakristiji, završiti obnovu župne dvorane, stolariju za kapelu sv. Roka. Studenčani koji vole svoje Studence i žele nešto pomoći neka se jave župniku, nekome od članova ŽPV-a ili drugim oblicima komunikacije (inbox, e-mail).

Svi podatci vezani za radove bit će objavljeni u Župnom listu i na župnim stranicama.

– Održavanje prostora oko crkve –

potrebno je razgovarati i razjasniti nadležnosti oko održavanja prostora (za koji dio je nadležna Općina, a koji dio župa) kako bi se čim prije iznašla rješenja za opće dobro svih župljana.

Preneseno s FB stranice župe