Studenačke molitve (najzastupljenije) u Verbumovoj monografiji “Najljepše molitve naših starih”

Studenačke molitve (najzastupljenije) u Verbumovoj monografiji “Najljepše molitve naših starih”


Više stotina odazvalo se pozivu nakladničke kuće Verbum šaljući svoje drage molitve koje su sada sabrane u jedinstvenoj knjizi, izrasloj iz srdaca i vjere naših obitelji i narodnog spomena na ono najvažnije što imamo i što želimo prenijeti naraštajima koji dolaze. Zahvaljujući Mirandi Banovac rođ. Bilić, Ivani Babić rođ. Bilić i Frani Biliću Prciću u ovoj su monografiji kao molitve iz jedne župe najzastupljenije one iz Studenaca.

Drevne narodne molitve koje se usmenom predajom prenose s koljena na koljeno u našim hrvatskim obiteljima, one koje su djedovi ostavljali u nasljeđe unucima, koje su unuke s udivljenjem slušale od svojih baka prije spavanja i koje su majke kćerkama predavale kao dragocjenu baštinu za njihove nove obitelji, sada su po prvi put sabrane i sačuvane u ovoj iznimnoj knjizi kako bi mogle biti dio i naše obiteljske baštine.

Prikupljene molitve je odabrala i za objavljivanje priredila prof.dr.sc. Ljiljana Marks s instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu te su tako u ovoj jedinstvenoj knjizi po prvi put na jednom mjestu sakupljene i od zaborava sačuvane najljepše hrvatske narodne molitve.

Uz svaku od molitava navodi se mjesto odakle molitva potječe te ime i prezime kazivača, a svakoj je molitvi pridodan i broj pod kojim se u bilješkama na kraju knjige navode detaljniji podatci o samoj molitvi, kazivaču, pošiljatelju, obiteljskoj tradiciji i sl.

Listajući stranice ove grafički lijepo opremljene knjige obogaćene dojmljivim fotografijama iz narodne baštine, dobiva se dojam da je ova jedinstvena knjiga uistinu oblikovana iz same naše zemlje i vjere i srdaca naših starih.

Stoga je ova monografija puno više od knjige: njezine stranice s prekrasnim narodnim molitvama iz svih hrvatskih krajeva, sadrže istinsko hrvatsko duhovno blago za sve naraštaje.

O monografiji možete više čitati OVDJE a pojedine dijelove monografije pročitati OVDJE.