Studenci i Hrvatska slave! Zlatna Lucija!

Studenci i Hrvatska slave! Zlatna Lucija!

Na II. Europskim Igrama u bjeloruskom Minsku, Lucija Babić, kći Ivana Babića (Juribašića), je osvojila zlato u borilačkoj disciplini “sambo” u kategoriji do 74 kg. To je ujedno i prvo zlato za Hrvatsku na ovim Igrama.

Minsk, 23.06.2019 - Hrvatska Sambo borkinja Lucija Babić tijekom borbe u kategoriji do 74 kg protiv Volhe Namazave iz Bjelorusije, tijekom 2. Europskih igara Minsk 2019. foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

Minsk, 23.06.2019 – Hrvatska Sambo borkinja Lucija Babić tijekom borbe u kategoriji do 74 kg protiv Volhe Namazave iz Bjelorusije, tijekom 2. Europskih igara Minsk 2019.
foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

Lucija je u u finalu dominirala protiv Ukrajinke Kateryne Moskalove i slavila rezultatom 4:0.

Lucijin dugogodišnji naporni rad se isplatio i sve se vratilo na najbolji mogući način-zlatom!

Mnogobrojna obitelj i prijatelji u Studencima slave Lucijin naslov!

Boljim poznavateljima borilačkih sportova, osobito juda, Lucija je poznata borkinja.

Zagreb, Croatia, October 20 - Sanne Vermeer (NED), Lucija Babic (CRO) - World Championships Juniors 2017 (Photo © by Klaus Mueller. All rights reserved. Including image always credited to Klaus Mueller)

Zagreb, Croatia, October 20 – Sanne Vermeer (NED), Lucija Babic (CRO) – World Championships Juniors 2017 (Photo © by Klaus Mueller. All rights reserved. Including image always credited to Klaus Mueller)

Članica Sambo kluba ZAG, dosada je ostvarila niz uspjeha. Vrijedi izdvojiti europsku broncu iz Španjolske osvojenu u siječnju ove godine kao i uspjehe u judu prijašnjih godina:

  • Bronca na Europskom kupu 2016. u Beogradu
  • Srebro na Europskom kupu 2017. u Sarajevu i bronca-Bratislava 2017.
  • Dvije bronce na Europskom kupu u Dubrovniku i Sarajevu 2018

Vicepevakinja svijeta je u sambu (Bukurešt 2018.), a ove godine je uz zlato iz Minska u kolekciju medalja dodala bronce s Eurokupa u Sarajevu i spomenutom Europskom sambo prvenstvu u španjolskom Gijonu.

CF0EB8E6-A1BB-4EE4-A231-C0B2710ED823

Ako uzmemo u obzir njene godine (20) ovi rezultati još više dobivaju na težini.

Inače, Sambo (u prijevodu s ruskog: Samoobrana bez oružja) je borilačka vještina nastala u SSSR-u spajanjem više borilačkih vještina kavkaskih i sibirskih naroda s jiu-jitsuom. Prvenstveno je razvijena za postrojbe sovjetskih vojnih i policijskih specijalnih snaga, a popularna je postala nakon raspada SSSR-a, kada je borilačka doktrina postala globalno proširena.

Potvrdu svoje visoke kakvoće, sambo vještina je dobila u ultimate-fightu, gdje su se borci kojima je sambo temeljna vještina pokazali iznimno teškima za pobijediti. Svjetski prvak u ultimate-fightu za 2005. godinu, i jedan od najvećih boraca slobodne borbe ikad, Fedor Emelianenko je sambo-borac.

Sambo je najrašireniji, odnosno najviše se uči po Rusiji, Ukrajini i državama bivšeg SSSR-a, ali vježba ga se i na sjevernoameričkom kontinentu. Uz takvu snažnu konkurenciju Lucija je zlatna.

Iskrene čestitke Luciji!

Želimo joj još mnogo medalja!

Foto: 24sata; HOO, judoinside.com