Studenci-raj za mlade i vrijedne obitelji

Studenci-raj za mlade i vrijedne obitelji

Je li sramota biti “sa Sela”?

Je li sramota živjeti “na Selu”?

Podsjeća li ljude riječ “Selo” na intelektualnu i materijalnu zaostalost u odnosu na “razvijene” urbane sredine?

Žive li “tamo na Selu” neki drukčiji, neprosvijećeni, nekulturni, amoralni i prljavi seljaci obuveni u opanke, četvrtastog oblika glave?

Ako još k tome “Selu” dodamo zemljopisnu odrednicu dalmatinskog zaleđa, točnije, Imotske krajine, kakvo je mišljenje prosječnog Hrvata o njegovim sunarodnjacima “down under”?

Kako današnji samoprozvani urbani i progresivni dio Hrvata gleda na “Selo”?

Ima li današnji Hrvat sa “Sela” kompleks manje vrijednosti i je li ga stid kad ga s visoka pitaju: A gdje je to “Selo”?

Konačno, vrijedi li Hrvat “sa Sela” manje od Hrvata iz grada? Ako možda je, koliko manje vrijedi i što je to što mu ruši cijenu?

Svima se zapitati, bili “sa Sela” ili ne bili,  što i kako mislimo o “Selu”…

Ništa novoga nećemo reći ako kažemo da je u Lijepoj našoj “Selo” riječ koja se ne koristi u afirmativnom i pozitivnom smislu. Uz nju se obično vežu negativni atributi, osobito kad je riječ o njenim žiteljima koji su time prava personifikacija svega onoga što “Selo” jest…

Jedan mudar čovjek je zaključio kako razlika među riječima “seljak” i “seljačina” nije samo gramatičke prirode. Pametnome dosta.

Očito se kao narod nismo maknuli dalje od Fortisova dojma o nama samima, jer će nam valjda dojam stranca najbolje reći kakvi smo.

Pa ipak, u jeku iznimno negativnih, a po medije i pridružene im političke elite dobrodošlih vijesti, koje se u posljednje vrijeme gomilaju na račun Imotske krajine i njenih žitelja, nije nam promaknulo pronaći jednu lijepu i afirmativnu vijest u kojoj su naši sumještani u glavnoj ulozi. Naime, u izdanju “Moja županija”, kronici naše županje izišao je poticajan članak o obitelji Bilić-Antičević (str.4. i 5.). Kroniku i članak o njihovoj životnoj priči i planovima možete prelistati OVDJE. Kamo sreće kad bi u žarištu medijske propagande bilo više plemenitih, uzornih, obiteljskih i pronatalitetnih (seoskih) tema kao što je ova… Sigurni smo kako nije jedina!