SVEČANOST DANA KRUHA I PLODOVA ZEMLJE

Tijekom mjeseca listopada zahvaljujemo Bogu za plodove zemlje i ljudskog rada. Na osobit način zahvaljujemo mu na kruhu jer povezuje trud i urod, zemaljsko i nebesko, ljudsko i božansko. Svečano je bilo danas 13. listopada u maloj dvorani osnovne škole u Studencima, gdje su naši mali učenici pokazali iznimnu maštovitost i vještinu kada je riječ o krušnim specijalitetima. Svečanost proslave dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje počela je u 10 sati svečanom pjesmom učenika naše Osnovne škole i učiteljica Matije Madunić i Ivane Samardžić.

 Kratkom porukom, lijepim uvodom i molitvom sve prisutne učenike, roditelje i nastavnike pozdravio je fra Jakov Begonja. Naglasio je značaj kruha u životu ljudi i blagoslovio ovu priredbu.Ove godine s novim nastavnicima  i ravnateljem došle su i neke nove ideje. Prijašnjih godina smo sve izlagali na zajedničkom stolu, a ove godine je svaki razred zasebno imao svoj stol.

Ulaskom u malu dvoranu s lijeve strane šesti razred je sa svojom razrednicom Ivanom Mandić imao svečano uređen stol gdje je dominirala upaljena svijeća i velik buket svijeća, a na stolu delicije torte od zobnice, domaćeg padišpanja i džema od šljiva. Podno stola jedna učenica je žbatila jaja za novi padišpanj.

Osmi razred sa svojom razrednicom Dijanom Elez pripremao je na licu mjesta pomfrit, fritule i puru koju su gosti odmah konzumirali.Malo podalje Mala škola s tetom Natalijom Prka trudila se privući što više gostiju za njihov stol. Na stolu delicije poput tiramisua, imotske torte, pletenastog kruha i malih džemova.

Peti razred s razrednikom Tomom Bilićem-Kovačevićem oteo je zaboravu plodove mukinja i brekinja, domaćeg gospina ulja i drugih neobičnih pripravaka.

Ivana Samardžić,razrednica prvog i trećeg razreda motivirala je svoje učenike s ukusno napravljenim integralnim kruhom, kolačem guslama i pregrštom fritula.Drugi i četvrti razred najviše se potrudio s preko pedeset eksponata,zaboravljenih oruđa(demižana, sačeva,tronožaca,lopara i drugih stvari koje se danas ne koriste).

Njihova razrednica Matija Madunić se potrudila da svaki učenik napravi dekoraciju na drvenom pladnju od sjemenki. Na ovom stolu bila je i prva nagrada domaći sir s pršutom, sir od sirutke i slatke pite, zajedno na jednom pladnju.Sedmi razred je nastojao biti najuočljiviji s pripravljanjem palaćinki a’la minut koje su mnoge mamile.

Razrednica Zdenka Bilić-Centić zajedno sa sedmašima užurban oje pravila palaćinke jer su brzo nestajale, a na svom su stolu imali kolač u olbiku opanka.Svima njima i njihovu ravnatelju g. Anti Češljaru veliko hvala na inventivnosti i idejnosti ove drage manifestacije. S druge strane preko dvjesto kruhova, slastica , peciva, džemova, sirupa i plodova zemlje znače da su svi roditelji sudjelovali u ovom programu sa svojom djecom,što je i cilj ove manifestacije. U nastavku svečanosti učenici su sa svojim roditeljima i nastavnicima blagovali kruh i plodove zemlje. Naravno, ništa od ovoga nisu naplaćivali.