Udruge

Kulturno-umjetnička i športska udruga “STUDA”
 Ljepotu življenja ne čine samo lijepe stvari nego druženje sa ljudima, pjesma i veselje.
Nastojeći Studencima vratiti nekadašnju živost i veselje nekoliko entuzijasta se okupilo i osnovalo udrugu “Studa”. Aktivnost udruge usmjerena je ka promicanju kulturnih, umjetničkih i športskih aktivnosti u Studencima. Pored toga nastojat će sačuvati narodnu predaju i običaje da bi mlađi naraštaji znali kako se nekada živjelo na Studencima.
“Studa” je do sada Studenčanima dostatno zabave tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci. Želja im je uključiti u rad udruge što mlađi naraštaj kako bi njihova veza sa rodnim krajem bila što intezivnija i da se nikada ne prekine, pa su stoga i programi koje organiziraju usmjerni upravu mlađem naraštaju. Bilo bi pogrešno reći da sve rade samo za djecu jer su i odrasli mogli naći dovoljno zanimljivih i vrijednih sadržaja za zabavu. Ono što ponekad bode u oči je pasivnost i nezainteresiranost odraslih u nastojanju da se u mjestu pokrene nešto korisno i zanimljivo. Zato su djeca uvijek vrijedna i zahvalna publika i sudionici svih manifestacija.
 Pored ovih aktivnosti udruga je aktivno sudjelovala i u pripremama na izradi monografije o Studencima prikupljajući potrebanu građu za knjigu. Udruga se prvi pur predstavila Studenčanima izvan Studenaca 2001. god na susretu Studenčana u Zagrebu kada smo pozvali sve da surađuju u radu udruge bilo kao aktivni članovi ili zanimljivim prijedlozima koji bi se mogli ostvariti kroz rad udruge. Ovim putem pozivamo i sve vas koji ćete se koristiti ovim stranicama da nam uputite Vaše prijedloge kao bismo Studencima vratili živost i veselje. Nabrojat ćemo sve aktivnosti i događaje koje udruga organizira tijekom godine.
 Iz svog godišnjeg programa: Organizacija karnevalskih svečanosti, pripreme procesije sv. Ante, kulturno ljeto Studenci ( nogomet, glazba, praćkanje, predstavlje pisanog stvaralaštva, baštinske izložbe, božićni -humanitarni koncerti i dr.).Nadamo se da ćete iz ovog mnoštva događaja pronaći nešto i za sebe te da ćete moći nazočiti barem koji put i budućim aktivnostima udruge. Zato Vas još jednom pozivamo na suradnju i nadamo se Vašoj pomoći. Nadamo se da ćemo uskoro moći izraditi i narodnu nošnju Studenaca i tako sačuvati djelić narodnog blaga.
U osnovnoj školi već imamo nekoliko predmeta iz etnografske zbirke jer nam je želja ustanoviti i etnografski muzej na Studencima. Zato, ako kod kuće pronađete starih predmeta na bacajte ih nego nam ih dostavite u školu, kako bismo iste jednoga dana mogli izložiti i svima pokazati.

Radujte se s nama da bi Studencima opet odjekivala pjesma i zvonio smijeh.
Predsjednik udruge: Domagoj Udiljak