VAZMENO TRODNEVLJE -VRHUNAC LITURGIJSKE GODINE

VAZMENO TRODNEVLJE -VRHUNAC LITURGIJSKE GODINE

Četvrtak, petak i subotu Velikog tjedna nazivamo svetim ili vazmenim trodnevljem. Vazmeno trodnevlje započinje u četvrtak navečer Misom Večere Gospodnje, nastavlja se liturgijskim obredima Velikog petka i vazmenim bdijenjem na Veliku (“Bilu”) Subotu, a završava danjom misom na blagdan Uskrsa (Vazma). Opća načela o liturgijskoj godini navode: “Vazmeno trodnevlje Gospodnje muke i uskrsnuća ističe se kao sjajni vrhunac čitave liturgijske godine: Krist je naime djelo ljudskog otkupljenja i savršene proslave Boga izvršio poglavito svojim vazmenim otajstvom, kada je svojom smrću uništio našu smrt i svojim uskrsnućem obnovio naš život. Zato svetkovina Vazma ima u liturgijskoj godini ono dostojanstvo što ga u tjednu ima dan Gospodnji” (br. 18).

Riječ Vazam, koja se često koristi kao drugi naziv za Uskrs i čije se porijeklo tumači na više načina, je šireg značenja od Uskrsa i uključuje čitavo sveto trodnevlje.93106C33-CDEC-4AE1-8C80-5B3CEB3FEE07

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

U našoj župi i mjestu ovo je osobito bogato vrijeme u kojem se vjernička duhovnost neraskidivo splela s pučkom tradicijom i prastarim običajima, a sve sa ciljem dubljeg suosjećanja s Kristovom mukom i svečanije proslave Kristova uskrsnuća. Ove godine se zbog ozbiljne epidemiološke situacije i brige za tjelesno zdravlje vjernika neće održavati mise i obredi koji uključuju narod pa će izostati mnogi običaji koje bi kao vjernici zajedno činili. Možda je ovo trenutak kada nam se valja zapitati te promisliti koliko nam znači, vrijedi i treba Trodnevlje i koliko nas ono obogaćuje i vodi prema Kristu i uskrsnuću.

Pratite prijenose misa i obrede Velikog petka u svojim domovima, sa svojim ukućanima i u Duhu budimo i ostanimo zajedno!